iloczyn skalarny
olo: Wiedząc, że wektory u i v są prostopadłe i u2=7 i |v|=√5 oblicz:
[(2u*v)u−(u−v)2v]*(u+2v)
1 lis 20:26
Kacper:
Własności iloczynu skalarnego?
Jako student powinieneś/powinnaś już umieć korzystać z internetu i notatek z wykładu...
1 lis 20:28
olo: jak to przekształcić do prostszej postaci
1 lis 20:34
Mila:
uov=0
[(2*0)*u−(u2−2uov+v2)ov]o(u+2v)=
=[0−(u2−2*0+v2)*v]o(u+2v)=[−(7+5)*v]o(u+2v)=−12vo(u+2v) dokończ
1 lis 20:41
olo: dzięki!
1 lis 20:45
olo: a jeszcze jedno czy tam w nawiasie w ostatniej linijce nie powinno być (7+√5)?
1 lis 20:51