1
1:
LICZE NA WASZA POMOC !
1) oblicz sume n poczatkowych wyrazow ciagu 8,88,888,...
2)podaj przyklad ciagow an,bn ktore nie maja granic i takich, ze ciag an+bn jest zbiezny
3)oblicz granice ciagu
{ a1=√2
{ an+1=√2an
1 lis 20:07
Gray: Na początek 2) an = (−1)n, bn = −(−1)n.
1 lis 21:04
Godzio:
a
1 = 8
a
2 = 88 = 8 * 11 = 8 * (10 + 1)
a
3 = 888 = 8 * 111 = 8 * (100 + 10 + 1)
a
n = 88...88 = 8 * 11...11 = 8 * (10..00 + 10..0 + ... + 1000 + 100 + 10 + 1)
| | 1 − 10n | |
an = 8 * (10n−1 + 10n − 1 + ... + 100) = 8 * |
| = |
| | 1 − 10 | |
| | 8 | |
Sn = a1 + ... + an = |
| (10n + 10n − 1 + ... + 10 − n) = ... |
| | 9 | |
1 lis 21:21
Gray: Teraz 3)
Ograniczoność: a
n ≥ 1 oraz a
n≤2 − dowód indukcyjny (spróbuj − jak będzie problem pomogę)
Monotoniczność:
| | ( √2an − an)( √2an + an) | |
an+1 − an = √2an − an = |
| = |
| | √2an + an | |
| | 2an − an2 | | an2 − 2an +1 − 1 | |
= |
| = − |
| = |
| | √2an + an | | √2an + an | |
| | (an−1)2 − 1 | |
= − |
| |
| | √2an + an | |
Ponieważ
| | (an−1)2 − 1 | |
1≤an≤2 to 0≤an−1≤1 ⇒ (an−1)2≤1 ⇒ (an−1)2 −1 ≤ 0 ⇒ − |
| ≥0 |
| | √2an + an | |
czyli ciąg a
n jest niemalejący. Jako ograniczony z góry jest zbieżny.
Z postaci a
n+1=
√2an mamy po przejściu z n→
∞
a=
√2a.
Stąd a
2=2a czyli a=2 (a=0 odpada bo to nie może być granicą ciągu a
n≥1)
1 lis 21:30