ciąg arytmetyczny
rak: Jak mam wyznaczyć 1 wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego mając podany wyraz 5(15) i różnicę
s4−s3(11)?
Nawet nie chodzi mi o dokładne obliczenia tylko tok rozumowania.
Z góry dzięki.
1 lis 19:53
Jolanta: np 1.3.5.7 S4=16 S3=9 to S4−S−3=7
1 lis 19:56
rak: Nie rozumiem.
1 lis 19:58
Jolanta: Co w tym moim ciagu wyjdzie jeżeli od S4−S3 ?
1 lis 19:59
Jolanta: Wiesz co to jest S4 i S3 ?
1 lis 20:02
Mila:
Czy wiesz co to jest ciąg arytmetyczny?
Tam masz takie dane?
a5=15
S4−S3=11 ?
?
1 lis 20:03
Jolanta: Rak po lewej stronie kliknij ciągi liczbowe,przeczytaj,jak będziesz miał jeszcze pytania to sie
odezwij
1 lis 20:08