wielomiany
dawek: Rozszerzenie. Można korzystać z dzielenia wielomianów i własności o pierwiastkach całkowitych i
wymiernych
Rozwiąż równanie
a)x5−2x4−6x3+12x2=18−9x
b)4x4+4x3−9x2=x−2
c)24x3−26x2+9x−1=0
1 lis 19:35
Kacper:
To liczysz jak tak wszystko wiesz z czego korzystać nawet.
1 lis 19:39
Kacper:
Założyłeś nowy temat, bo w poprzednim nie dostałeś jeszcze wszystkich gotowców?
Szkoda, że nie jesteś moim uczniem....
1 lis 19:41
Olgaaa: no kurde już Ci to rozwiązywaliśmy jakiś czas temu...
1 lis 19:41
dawek: Nowy, bo w tamtym nie chodziło mi konkretnie o ten sposób, ale już się uporałem
1 lis 19:44
Mila:
1)
x5−2x4−6x3+12x2=18−9x⇔
x5−2x4−6x3+12x2+9x−18=0
Jeżeli wielomian ma pierwiastki całkowite to są one podzielnikami liczby 18.
{1,−1,2,−2,3,−3,6,−6,9,−9,18,−18}
Sprawdzamy
W(1)=1−2−6+12+9−18=−4≠0
W(−1)=−1−2+6+12−9−18=−12≠0
w(2)=25−2*24−6*23+12*22+9*2−18=
=32−32−48+48+18−18=0
x=2 jest pierwiastkiem tego wielomianu
Możemy podzielic przez (x−2)
Schemat Hornera: x=2
====================
1 −2 −6 12 9 −18
1 0 −6 0 9 0⇔
=====================
x5−2x4−6x3+12x2+9x−18=(x−2)*(x4+0x3−6x2+0*x+9)⇔
x5−2x4−6x3+12x2+9x−18=(x−2)*(x4−6x2+9)⇔teraz ze wzoru skróconego mnożenia)
(x−2)*(x2−3)2=0
(x−2) *(x−√3)2*(x+√3)2=0
dokończ, jak Ci wcześniej pokazano
2) pozostałe przykłady zrób podobnie, jesli chcesz tą metodą.
1 lis 20:28
Twoja Nauczycielka:
W poniedziałek idziesz z tego do odpowiedzi

1 lis 20:29
Mila:
Mogę iść.
1 lis 20:30
Twoja Nauczycielka:
Nie TY, tylko mój uczeń, który liczy tylko na gotowce!
1 lis 20:32
Mila:
Dobrze, że chociaż tak się stara, znam takich, co nic nie robią.
1 lis 20:44