zapoznałem się z cyframi znaczącymi i wiem mniej więcej o co w tym chodzi
2,32*8,1=19
,ale jak zrobić coś takiego
liczby znaczące są liczone od prawej strony np:. 0,002 (1 liczba znacząca),ale 20000 to chyba
już nie będzie 1 tylko więcej ,bo z reguły na wikipedii tak wnoskuje
542*17*8,7=9200*8,7=80000
czy może
542*17*8,7=92*8,7=80
to drugie to jakiś absurd,więc od razu odrzucam
ale jesli sa to np. wyniki pomiarów wykonane z jakąś dokładnością, to zaokrąglamy do tej
najmniejszej
≈ 80 162 ≈ 80 160 ≈ 80 200 ≈ 80 000
wszystkie zera z prawej są znaczące