oblicz wartośc wyrażenia.
ania: Dla dodatchnich liczb ai b (a>b) prawdziwa jest równość a2+b2=4ab. Oblicz wartość wyrażenia
a+b/a−b
1 lis 19:18
Jolanta: zaczęłabym tak
(a+b)2=a2+b2+2ab
a2+b2=(a+b)2−2ab
a2+b2=4ab
(a+b)2−2ab=4ab
1 lis 19:31
ICSP: | a + b | | √(a+b)2 | | √a2 + b2 + 2ab | |
| = |
| = |
| = |
| a − b | | √(a−b)2 | | √a2 + b2 − 2ab | |
=
√3
1 lis 19:38
Janek191:
Pięknie
1 lis 19:49
ania: dzięki
1 lis 19:51
Jolanta: ICSP jak to liczysz ?
1 lis 20:00
ICSP: ?
1 lis 20:02
Janek191:
| | √ 4ab + 2ab | | 6 | |
... = |
| = √ |
| = √3 |
| | √ 4ab − 2ab | | 2 | |
1 lis 20:03
Jolanta: Nie wiem jak √3 wychodzi
1 lis 20:05
Jolanta: dzieki
1 lis 20:06
ICSP: Już chyba wszystko jasne
1 lis 20:07
Janek191:
a
2 + b
2 = 4ab ( z założenia )
1 lis 20:07
Jolanta: Jasne
1 lis 20:09