Limes
Trinity: Domyślam się, że poniższy przykład trzeba rozwiązywać z twierdzenia o trzech ciągach, ale
kompletnie nie wiem, jak to zrobić. Mógłby ktoś mi pomóc i wytłumaczyć?
lim n√4n+10n+7
n−>∞
1 lis 19:17
Janek191:
bn = n√ 4n + 10n + 7
Niech
an = n√10n i cn = n√3*10n
Mamy
an ≤ bn ≤ cn
oraz
lim an = 10 i lim cn = 10
n→∞ n→ ∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
lim bn = 10
n→ ∞
1 lis 19:47
Trinity: dziękuję
1 lis 19:58
Janek191:
Jasne wszystko ?
lim n√3*10n = lim 10* n√3 = 10*1 = 10
n→∞ n→∞
1 lis 20:05
Trinity: Tak, ten przykład już rozumiem.

A w tym przypadku:
lim (
2n−12n+5)
−7n = lim (
3n+5−12n+5)
−7n = lim (1−
12n+5)
−7n co dalej?
trzeba to doprowadzić do tej postaci z liczbą e?
1 lis 20:57
Mila:
| 2n−1 | | 2n+5−6 | | −6 | |
| = |
| =1+ |
| |
| 2n+5 | | 2n+5 | | 2n+5 | |
| | −6 | |
=limn→∞[(1+ |
| )2n+5−6]−7*(−6)n2n+5= ? |
| | 2n+5 | |
dokończ
1 lis 21:11
Janek191:
| | 2 n − 1 | | | |
an = ( |
| ) − 7n = |
| = |
| | 2 n + 5 | | ( 1 + 52n)−7n | |
więc
| | ( e−1)−3,5 | | e3,5 | |
lim an = |
| = |
| = e21 |
| | (e5)−3,5 | | e− 17,5 | |
n→
∞
1 lis 21:20
Trinity: Dziękuję!
1 lis 23:20