Pochodna z funkcji y = U{1}{x^2 + 1}
Zbynek: | | 1 | |
Pochodna z funkcji y = |
| |
| | x2 + 1 | |
umie ktoś pomóc w rozwiązaniu ?
1 lis 18:52
1 lis 18:55
Bogdan:
| | a | | −a*g'(x) | |
y= |
| , y' = |
| |
| | g(x) | | [g(x)]2 | |
1 lis 18:56
Zbynek: | | −2x | | −1 | |
dlaczego |
| , a nie |
| |
| | x2 + 1)2 | | 2x(x2 + 1) | |
1 lis 18:58
Kacper:
Bo (x2+1)'=2x
1 lis 19:00
Zbynek: jest takie wyrazenie pod koniec liczenia
| | −2x − h | |
lim |
| dlaczego tutaj nie wyciagamy h w liczniku i w |
| | (x2 + 1)( (x+h)2 + 1) | |
mianowniku, żeby skrócić tylko podstawiamy pod h 0 ?
1 lis 19:01
Zbynek: Dobra Kacper ale chodzi o wyliczenie pochodnej z definicji nie ze wzoru, czyli o granice
funkcji
1 lis 19:02
Zbynek: przecież licząc granicę redukowaliśmy "n" zawsze maksymalnie jak się dało
1 lis 19:03
Zbynek: Bogdan pojechałeś ze wzoru różnicowego, ale wiesz jakby to zrobić licząc z definicji ?
1 lis 19:13
Zbynek: innymi słowy, chłopaki, ja wiem że wasz wynik jest prawdziwy, chodzi mi tylko o wskazówkę przy
liczeniu pochodnej z definicji. Dlaczego wyciągamy tylko h przed nawias w liczniku, a nie na
przykład h2, co w rezultacie dało by ten drugi wynik
1 lis 19:14
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| , f(x + h) = |
| |
| | x2 + 1 | | (x + h)2 + 1 | |
| | | | 1 | | 1 | | |
| − |
| | | | (x + h)2 + 1 | | x2 + 1 | |
| |
limh→0 |
| = |
| | h | |
| | x2 + 1 − (x + h)2 − 1 | |
= limh→0 |
| = |
| | h[(x + h)2 + 1](x2 + 1) | |
| | x2 + 1 − x2 − 2hx − 1 | |
= limh→0 |
| = |
| | h [(x + h)2 + 1] (x2 + 1) | |
| | −2hx | |
= limh→0 |
| = upraszczamy przez h |
| | h [(x + h)2 + 1] (x2 + 1) | |
1 lis 21:15