matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągłość funkcji
JM:
Zbadaj ciągłość funkcji: f(x)=(arcsin(x−1))/(x
3
+1) dla x≠1, f(x)=1/3 dla x=1 Wyznaczyłem dziedzinę i chcę policzyć granicę lewo i prawostronną w 1. I tu nie wiem jak to zrobić. Proszę o wskazówki.
1 lis 18:45