oblicz resztę z dzielenia wielomianu.
ania: oblicz resztę z dzielenia wielomianu
W(x)=x2014−2x2013+3x2012−...+2013x2−2014x+2015 przez dwumian x+1.
1 lis 18:42
Mila:
W(−1)=1+2+3+4+5+.....+2015
1 lis 18:45
ania: a coś szczegółowiej
1 lis 18:52
Mila:
Nie umiesz obliczyc tej sumy?, Czy inny problem masz?
1 lis 18:56
Saizou : np.
1+2+3+4+5+....+2015 =S
2015+2014+2013+2012+.....+1=S
=========================
2016+2016+2016+....+2016=2S
2015•2016=2S
1 lis 18:58
Janek191:
R = W( − 1) = (−1)
2014 − 2*( −1)
2013 + ... + 2015 =
| | 2015*2016 | |
= 1 + 2 + 3 + ... + 2015 = |
| = 2 031 120 |
| | 2 | |
1 lis 19:00
Janek191:
Saizou bawi się w młodego Gaussa
1 lis 19:05
Saizou :
tak jakoś zapamiętałem z ćwiczeń, bo jak się zapomni wzorek na ciąg arytmetyczny to można to
zrobić tak jak młody Gauss xd
1 lis 19:09
Jolanta: Mila godz 18:45
Masz obliczyc sumę ciągu arytmetycznego znasz wzory
na sumę i na nty wyraz ciagu an= ?
1 lis 19:10
ania: a gdzie ta reszta?
1 lis 19:11
Saizou :
reszta to właśnie ta suma
1 lis 19:15
Mila:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x−a) jest równa W(a).
Reszta z dzielenia W(x) przez (x+1) to właśnie wartość W(−1).
1 lis 19:17
Jolanta: Jeżeli wielomian dzieli sie przez x+1 bez reszty to wtedy x=−1 jest pierwiastkiem i jeżeli
podstawisz −1 za wszyskie x wynik wychodzi 0
a jeżeli dzieli sie z resztą to po podstawieniu −1 za wszystkie x wychodzi Ci reszta
1 lis 19:19
ania: zrozumiałam

dzięki
1 lis 19:23