Równanie różniczkowe
lw: Gdzie popełniłem błąd?
niech u = x − y
| du | |
| = 1 − (u2 + 1) = 2 − u2 |
| dx | |
du = (2−u
2)dx
tutaj przeksztalcam calke po lewej stronie aby podstawic do wzoru
I teraz wszystko razem po podstawieniu do wzoru i obliczeniu prawej calki:
| | 1 | | u−2 | |
− |
| ln | |
| | + c1 = x + c2 |
| | 2 * √2 | | u+2 | |
| | 1 | | x − y−2 | |
− |
| ln | |
| | + c1 = x + c2 |
| | 2 * √2 | | x − y+2 | |
Z tego co widze na wolfram alpha to wynik wychodzi nieco inny. Czy wszystko jest poprawnie?
Gdzie popelnilem blad?
Pozdrawiam forumowiczow