pochodne
domi: Jak obliczyć pochodna tego wyrażenia? Z gory dziękuje za odpowiedz.
1 lis 18:35
...:
...stosując odpowiednie wzory −
1 lis 19:02
Bogdan:
będzie łatwiej po usunięciu niewymierności z mianownika
1 lis 19:11
...:
| | | | 1 | | −1 | | ( |
| − |
| )(√1+v+√1−v) | | | 2√1+v | | 2√1−v | |
| |
= |
| |
| | (√1+v+√1−v)2 | |
1 lis 19:17
domi: Przez ten etap przebrnelam. Może pytanie: jak będzie wyglądała pochodna samego licznika?
| | 1 | |
Doszlam do: |
| [(1+v)−12−(1−v)−12] |
| | 2 | |
1 lis 19:25
...:
... "składa się" jak domek z kart ... ale serio łatwiej przynajmniej zapisywać wedle wskazówki
Bogdana
1 lis 19:28
domi: Dzieki. Tam w liczniku nie brakuje drugiej części?
1 lis 19:29
...: brakuje
1 lis 19:49
Mila:
| | √1+v−√1−v | | √1+v−√1−v | |
u= |
| * |
| ⇔ |
| | √1+v+√1−v | | √1+v−√1−v | |
| | (√1+v)2−2*√(1+v)*(1−v)+(√1−v)2 | |
u= |
| = |
| | 1+v−1+v | |
dokończ przekształcenie i licz pochodną.
1 lis 19:56