matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o wytlumaczenie
Jednorożec michał:
10
7
− 80 * 5
5
2
7
*5
7
− 2
4
* 5
6
=
=
13*4
2
*125
2
13*2
4
*5
6
2
4
*5
6
*(2
3
*5−1)
= 3
13*2
4
*5
6
3*216
2
3*6
6
3*6
6
= ... =
=
=...
6
8
−3
7
*8
3
6
8
−3
7
*2
9
6
8
−6
7
*2
2
Proszę o wytłumaczenie skąd się biorą następujące przekształcenia
2
7
*5
7
− 2
4
* 5
6
2
4
*5
6
*(2
3
*5−1)
=
13*2
4
*5
6
13*2
4
*5
6
oraz
3*6
6
3*6
6
=
6
8
−3
7
*2
9
6
8
−6
7
*2
2
1 lis 17:58
Jolanta:
2
7
=2
4
*2
3
2
4
wyciagniete jest przed nawias podobnie 5
7
=5
6
*5 3
7
*2
9
=3
7
*2
7
*2
2
=6
7
*2
2
1 lis 18:53