rozwiąż rówanie
dawek: Rozwiąż równanie
a)x5−2x4−6x3+12x2=18−9x
b)4x4+4x3−9x2=x−2
c)24x3−26x2+9x−1=0
1 lis 17:12
Kacper:
Własne pomysły?
1 lis 17:14
dawek: a) x2(x3−6x2+12)=9(x−2) w 1 nawiasie metoda dzielników wyrazu wolnego nie pomaga.. i
stoje.
1 lis 17:17
dawek: a wzoru tam za bardzo nie widzę..
1 lis 17:18
dawek: poprawka− x2(x3−2x2−6x+12)=9(x−2)
1 lis 17:25
ICSP: Zauważ, że x3 − 2x2 − 6x + 12 = (x−2)(x2 − 6)
1 lis 17:35
Olgaaa: a) można zauważyć, że x=2 jest pierwiastkiem równanie
1 lis 18:03
Olgaaa: b) x=1 jest jednym z pierwiastków
1 lis 18:04
pigor: ..., np. tak:
b)
4x4+4x3−9x2= x−2= 4x
4+4x
3−9x
2−x+2=
= 4x
4−2x
3+6x
3−3x
2−6x
2+3x−4x+2= 2x
3(2x−1)+3x
2(2x−1)−3x(2x−1)−2(2x−1)=
= (2x−1)(2x
3+3x
2−3x−2)= (2x−1) (2x
3−2+3x
2−3x) = (2x−1) (2(x
3−1)+3x(x−1))=
= (2x−1) (2(x−1)(x
2+x+1)+3x(x−1))= (2x−1)(x−1)(2x
2+2x+2+3x
2−3x)=
=
(2x−1) (x−1) (5x2−x+2) . ...
1 lis 18:05
pigor: ....,
c)
24x3−26x2+9x−1=0 ⇔ 24x
3−12x
2−14x
2+7x+2x−1= 0 ⇔
⇔ 12x
2(2x−1)−7x(2x−1)+1(2x−1)= 0 ⇔ (2x−1) (12x
2−7x+1)= 0 ⇔
⇔ (2x−1) (12x
2−3x−4x+1)= 0 ⇔ (2x−1) (3x(4x−1)−1(4x−1))= 0 ⇔
⇔
(2x−1) (4x−1) (3x−1)= 0 ⇔
x∊{ 12, 13, 14 } . ...
1 lis 18:14
dawek: mógłby ktoś rozwiązać 1 do końca?
1 lis 19:30
pigor: ..., widzę, że ani be, ani me

, a zad. b) też
jest nie do końca, bo masz tylko rozkład na czynniki.
a)
x5−2x4−6x3+12x2=18−9x ⇔ x
5−2x
4−6x
3+12x
2+9x−18= 0 ⇔
⇔ x
4(x−2)−6x
2(x−2)+9(x−2)= 0 ⇔ (x−2) (x
4−6x
2+9)= 0 ⇔
⇔ (x−2) (x
2−3)
2= 0 ⇔
(x−2) (x−√3)2(x+√3)2= 0 ⇔
⇔
x∊{ 2, √3,−√3 } . ...
1 lis 20:42