Oblicz granicę: (zad 2.12e) ze zbioru Kurczab, Świda - matematyka rozszerzona
Robert: Proszę o pomoc. Próbuje już różnymi sposobami i wychodzi mi zupełnie inny wynik.
Powinno wyjść −20/3
x→−3
1 lis 16:50
AS: W zadaniu pomija lim
| | x4 − 9*x2 + x2 − 9 | |
U = |
| = |
| | x2*(x + 3) | |
| (x2 − 9)*(x2 + 1) | |
| = |
| x2*(x + 3) | |
Po podstawieniu x = −3 otrzymamy −20/3
1 lis 17:05
Martiminiano: Albo t=x
2
t
2−8t−9=0
t
1=9 t
2=−1
W zadaniu pomijam lim
| (t−9)(t+1) | | (x2−9)(x2+1) | | (x−3)(x+3)(x2+1) | |
| = |
| = |
| = |
| x3+3x2 | | x2(x+3) | | x2(x+3) | |
1 lis 17:12
Robert: Teraz już rozumiem! Miałem kiedyś tą metodę, ale nie zawsze można wpaść. Dzięki wielkie!
1 lis 18:06