matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania wykładnicze
Kuba:
5
x−3
=7
3−x
1 lis 15:54
Kacper:
np. Zlogarytmuj stronami.
1 lis 15:59
Janek191:
5
x − 3
= 7
3 − x
⇔ x = 3 lub
5
x
343
=
125
7
x
5
x
*7
x
= 125*343 (5*7)
x
= (5*7)
3
x = 3 ====
1 lis 23:18
Eta:
x−3=3−x=0 ⇒x=3
1 lis 23:23