Monotoniczność ciągu
Trinity: Zbadać monotoniczność ciągu:
an = log(n+1)
Więc obliczam an+1 = log(n+2)
an+1 − an = log(n+2) − log(n+1)= log (n+2)/(n+1) = ...
Dobrze to zrobiłam?
I jak określić, czy to ostatnie wyrażenie jest większe, równe lub mniejsze niż 0?
1 lis 15:33
Olgaaa: Możesz np. obliczyć pierwzy, drugi i trzeci wyraz i wtedy sprawdzić
1 lis 16:04
Trinity: A nie da się jakoś od razu określić z tego miejsca, do którego doszłam?
1 lis 16:13
Saizou :
Powołaj się na własność funkcji logarytmicznej y=log(x) jest rosnący
1 lis 16:17
Kacper:
Olgaaa twoje podejście jest
1 lis 16:27
Trinity: Aaa, bo jak podstawa>1 to wtedy funkcja jest rosnąca. Dziękuję
1 lis 16:38