rozwiąz rownanie w ktorym wystepuje pierwastek kwadratowy
dedzin97: Help! Coś mi myjsc nie chce , nie wiem gdzie mam bład , albo moze zle rozwiazuje.
Zał : x≥−5 ∧x≤5
√(5+x) + √(5−x) =x
Ma wyjsc x=4
1 lis 15:29
Olgaaa: obustronnie do kwadratu
5+x+2(
√(5+x)(5−x))+5−x=x
2
10+2
√25−x2=x
2
10+2*(5−x)−x
2=0
−x
2−x+20=0
Δ=1+80=81
1 lis 15:53
Kacper:
Podnoszenie do kwadratu bez założeń?!
1 lis 15:58
dedzin97: Dzięki wielkie juz wszystko wiem
1 lis 16:45
Saizou :
zapewne
Olgaaa chciała zastosować metodę analizy starożytnych, ale nie skończyła
1 lis 16:52
Olgaaa: dokładnie Saizou
1 lis 18:12
Kacper:
Dokończenie to bardzo istotna sprawa
1 lis 18:27