nierówności logarytmiczne
ruda: a) [0,3
log1/3]*[log(3x+6)/(x
2+2)]>1
b)
√xlog2√x≥2
Z góry dziękuje za pomoc
14 lis 23:32
ruda: | | 1 | |
a czy mógłby chociaż ktoś podpowiedzieć jak zrobić 0,3log |
| |
| | 3 | |
15 lis 00:29
Aza:
| | log0,31 | | 0 | |
log1/3= |
| = |
| = 0
|
| | log0,310 | | log0,310 | |
to (0,3)
0=1
15 lis 00:40
Aza:
Sorry , ale dopiero teraz widzę ,że się pomyliłam
15 lis 00:52
BiebrzaFun :
b)x>0
x=2log2x
xlog2x1/2≥22
x1/2log2x≥22
(2log2x)1/2log2x≥22
21/2(log2x)2≥22
1/2(log2x)2≥2
(log2x)2−4≥0
log2x=t
t2−4≥0
t1=2 t2=−2
t≤−2 lub t≥2
log2x≤−2 lub log2x≥2
log2x≤log21/4 lub log2x≥ log24
x≤1/4 lub x≥4 i x>0⇒
x∊(0;1/4>U<4;+∞)
15 lis 10:34
Nikka: | | 1 | |
Azo czy Ty korzystałaś z tw. o zamianie podstaw logarytmu zamieniając log |
| , a jeśli tak |
| | 3 | |
czy w liczniku nie powinien być logarytm o podstawie 0,3 z
13?
15 lis 10:41