twierdzenie o trzech ciagach
Ania: Korzystając z twierdzenia o trzech ciągach obliczyć granice (n−>niesk)
lim2n+(−1)n3n+2
Dodam że wynik ma wyjść 2/3
1 lis 15:16
Janek191:
| | 2 n + (−1)n | | | |
an = |
| = |
| |
| | 3 n + 2 | | | |
| | 2 + 0 | | 2 | |
lim an = |
| = |
| |
| | 3 + 0 | | 3 | |
n →
∞
1 lis 21:04
Gray: Jeżeli z tw. o trzech ciągach to tak:
| | 2n+(−1)n | |
przyjmując an= |
| |
| | 3n+2 | |
mamy
| 2n−1 | | 2n+1 | | 2n+1 | | 2n−1 | |
| ≤an≤ |
| oraz |
| → 2/3 i |
| →2/3, |
| 3n+2 | | 3n+2 | | 3n+2 | | 3n+2 | |
więc...
1 lis 21:49