Rozwiąż równanie
Karol: 9x3+3=0
1 lis 15:12
Olgaaa: D=R
9x
3=−3
x
3=−{1}{3}
1 lis 15:15
Karol:
i teraz zaczyna się problem bo jak chce się pozbyć niewymierności i mam pierwiastek 3 stopnia
to przemnażam licznik i mianownik przez to co w mianowniku 3 razy ?
1 lis 15:18
Karol: sry 2 razy ? czy po prostu * 3√3
1 lis 15:22
jakubs: można np. tak
| | −1 | | 3√9 | | −3√9 | |
x= |
| * |
| = |
| |
| | 3√3 | | 3√9 | | 3 | |
1 lis 15:23
Karol: aha, w końcu to rozkminiłem dlaczego to 9 pod pierwiastkiem, więc 3*9=27 a pierwiastek 3
stopnia z 27 to 3, dzięki, za dużo kombinowałem
1 lis 15:33
poszukiwacz dobrej zabawy: siemaszka
1 lis 15:37