Logarytmy, funkcje i dziedziny
Ludwig1234: Już nawet nie ma sensu pisać "witam"

Tradycyjnie proszę o jakiekolwiek sugestie.
1. Medianą danych: 3, 2, 1, 2, 5, 4, 7,8, −2, −1 jest:
A. 1
B. 1,5
C. 2
D. 2,5
Uporządkowałem medianę i wyszło mi tak: −2, −1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 7, 8. Ma ona 10 wyrazów, więc
jest parzysta. Przy medianie parzystej liczbę bierzemy ze środka. W tym wypadku to liczba 2
(piąty wyraz). Powinno być zatem C, ale jest... D. Jakbym liczył nieparzystą! O co tu w ogóle
chodzi? Czy te dwie dwójki muszę liczyć jako jeden wyraz?
2. Funkcją rosną jest funkcja:
Odp. A. Zastanawiam się dlaczego, jeśli funkcja kwadratowa dodatnia (B) też może być rosnąca.
3. Liczbą całkowitą nie jest liczba:
A. log z 3 1/2 + log z 3 6 (dodawanie, więc mnożę i wychodzi mi log z 3 3, co daje 1)
B. log z
√3 3
C. log z 3 54 − log z 3 6 (odejmowanie, więc dzielę i wychodzi mi log z 3 3
2, co daje 2)
D. log z 2
√2
D jest poprawną odpowiedzią.
Nie wiem, jak wyliczyć B i D.
4. Dziedziną funkcji f określonej wzorem f(x) =
√32 − 8x −
√3−x jest zbiór:
A. R\{3,4}
B. (3,4)
C. (−nieskończoność, 3>
D. (−nieskończoność, 3)
Wyliczyłem dziedzinę z jednego i drugiego pierwiastka.
√32 − 8x jest mniejsze lub równe 4, a
√3−x większe lub równe 3. W odpowiedzi powinno być chyba ta 4, jak i 3. Autorzy uwzględnili
jedynie 3. Co z 4 się stało?
Z góry dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam.
1 lis 15:09
1 lis 15:10
Olgaaa: 2. Najlepiej sobie to narysuj.
1 lis 15:16
Olgaaa: 3. B
√3x=3
x=2
D 2
x=
√2
x=
12
1 lis 15:19
Olgaaa: 4. 32−8x≥0
−8x≥−32
x≤4
3−x≥0
−x≥−3
x≤0
1 lis 15:31
Olgaaa: w tym ostatnim x≤3
1 lis 15:32
Ludwig1234: Jakubs i olgaaa − dzięki za sugestie. Czwarte mi tak wyszło, tylko nie wiem, dlaczego jest
(−nieskończoność, 3>, a nie (−nieskończoność, 4>. Czwórka też mieści się w rozwiązaniu do tego
zadania.
W pierwszym dostosowałem się do tych wskazówek, ale nadal nie wiem, dlaczego tam powinno być
2,5, a nie 3, jeśli mediana jest parzysta (chyba)

Matematyka to nie spacerek dla humanisty
1 lis 16:03
Olgaaa: −2, −1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 7, 8
w tym linku, który podesłał Ci jakubs, to masz, że jeśli jest tych wszystkich liczb jest ilość
parzysta, to wtedy dwa środkowe wyrazy dodajesz do siebie i dzielisz przez 2, czyli w tym
wypadku 2+3=5 5:2=2,5
1 lis 16:11
Ludwig1234: No popatrz, źle przeczytałem

Z funkcją już też wiem. Wyjaśnisz mi jeszcze z tą dziedziną.
Dlaczego (−nieskończoność, 3>, a nie (−nieskończoność, 4>?
1 lis 16:29
~Ap: Rozwiązując to zadanie powinno zapisać się w ten sposób:
32 − 8x ≥ 0 ⋀ 3 − x ≥ 0
Jest to ważne, ponieważ trzeba uwzględnić, że zarówno pierwsze wyrażenie podpierwiastkowe jak i
drugie są większe lub równe 0.
Po otrzymaniu przedziałów trzeba już tylko wziąć część wspólną (co warunkuje nam właśnie
koniunkcja), którą jest (−∞, 3)
25 mar 19:29