wyznaczanie dziedziny fukncji
K: Hej mam pytanie o dziedzinę tej funkcji.
f(x)=log3 {x2−6x+9}
obliczyłam wszystko − Δ=0
x=3
i zrobiłam założenie, że − x=3≥0
więc według mnie dziedzina powinna się zawierać w x∊<3,−∞), ale odpowiedź jest inna, według
odpowiedzi dziedzina to D∊R\{3}, dlaczego ?
1 lis 14:41
K: przepraszam funkcja wygląda poprawnie f(x)=log3 √x2−6x+9
1 lis 14:41
razor: √x2−6x+9 = √(x−3)2 = |x−3|
|x−3| > 0 ⇒ x ∊ R\{3}
1 lis 14:44
K: kolejne problematyczne:
f(x)=
√logx(4−x)
według obliczeń:
x>0 i log
x(4−x)≥0 i 4−x>0
z czego wychodzi, że dziedzina według mnie powinna być w przedziale: x∊(0,3>, a odpowiedź brzmi
− x∊(1,3>, gdzie jest błąd ? skąd ta jedynka

?
1 lis 14:49
1 lis 14:50
K: dziękuję za odpowiedź do wcześniejszego przykładu − Eta i razor
1 lis 14:50
razor: żeby rozwiązać logx(4−x) ≥ 0 musisz rozważyć 2 przypadki (dlaczego?): x ∊ (0,1) lub x > 1
1 lis 14:51
K: "żeby rozwiązać logx(4−x) ≥ 0 musisz rozważyć 2 przypadki (dlaczego?): x ∊ (0,1) lub x > 1" no
właśnie, że x>0 i różne od jedynki, tak ?
1 lis 14:53
razor: nie...
przy rozwiązywaniu nierówności logarytmicznych zmieniamy znak nierówności w zależności od tego
czy podstawa jest z przedziału (0,1) lub (1,∞)
np. log2x ≥ log232 → x ≥ 32
log1/2x ≥ log232 → x ≤ 32
1 lis 14:55
K: no tak wiem, bo nie wiemy czy funkcja jest rosnąca, czy malejąca. mógłbyś mi rozpisać jakbyś to
rozwiązywał krok po kroku ? będę ogromnie wdzięczna. niby doszłam do tej dziedziny z
odpowiedzi, ale sama nie wiem skąd to się wzięło... chciałabym to zrozumieć od a do z.
1 lis 15:01
razor: logx(4−x) ≥ 0
1) dla x ∊ (0,1)
logx(4−x) ≥ logx1
4−x ≤ 1
x ≥ 3
razem z założeniem: x ∊ ∅
2) dla x ∊ (1,∞)
logx(4−x) ≥ logx1
4−x ≥ 1
x ≤ 3
razem z założeniem: x ∊ (1,3>
biorąc pod uwagę reszte warunków x > 0 i 4−x > 0 mamy wynik: D = (1,3>
1 lis 15:05
K: aaa teraz rozumiem

dziękuję !
1 lis 15:07