zespolone
kyrtap: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q, jeżeli:
(b) P (x) = x
47 + 2x
5 − 13, Q(x) = x
3 − x
2 + x − 1
Postać wielomianu z resztą gdzie R(x) = ax
2 +bx + c będzie wyglądała tak:
P(x) = (x
3 − x
2 + x − 1)G(x) + ax
2 +bx + c
Q(x) = x
3 − x
2 + x − 1 = x
2(x−1) + x−1 = (x−1)(x
2 +1)= (x−1) (x− i)(x+i)
Mam teraz stworzyć układ równań wiedząc że pierwiastkami tego wielomianu są liczby 1, −i, i
1 lis 13:43
razor: czy P(x) = x47 + 2x5 − 13 ?
1 lis 13:48
kyrtap: tak tak poprawiam P (x) = x47 + 2x5 − 13
1 lis 13:52
razor: policz P(1), P(i), P(−i) i ułóż układ 3 równań z 3 niewiadomymi
1 lis 13:53
kyrtap: no właśnie razor się pytałem czy tak postąpić
1 lis 14:04
kyrtap: i
47
1 lis 14:10
kyrtap: i
47
1 lis 14:10
kyrtap: nie było pytania
1 lis 14:11
kyrtap: wyszło mi
a+b+c = −10
−a +bi + c = −3i − 13
−a + bi +c = i−13
wyszło mi z tego układu c ∊∅

nie wiem czy tak powinno wyjść czy ja błąd zrobiłem
1 lis 16:17
kyrtap: ktoś pomoże
1 lis 16:25
Kacper:
Wpisz w wolfram.
1 lis 16:25
kyrtap: on rozwiązuje układy
1 lis 16:31
Kacper:
On potrafi o wiele, wiele więcej.
1 lis 16:40
kyrtap: co robię źle

P(1) = 1
47 + 2 * 1
5 − 13 = 1 +2 −13 = −10
P(i) = i
47 + 2 i
5 − 13 = i − 13
P(−i) = (−i)
47 +2(−i)
5 − 13 = − i −2i − 13 = −3i −13
P(1) = a + b +c
P(−i) = − a +bi +c
P(i) = −a + bi +c
a+ b + c = −10
−3i −13 = − a +bi +c
i −13 = −a+bi + c
1 lis 17:37
Kacper:
P(−i) źle.
1 lis 17:49
kyrtap: czemu?
1 lis 17:54
Mila:
P(−i)=(−i)47+2*(−i)5−13=−13−i
1 lis 17:56
kyrtap: P(−1) = (−1)
47 * i * i
46 + 2 (−1)
5 * i
4 * i −13 = (−1) * i * (i
2)
23 + 2*(−1)
(i
2)
2* i − 13 = i −2i −13 = −i −13 faktycznie
1 lis 17:58
kyrtap: czyli mam
Układ równań:
−i − 13 = −a + bi +c⇒ i +13 = a − c − bi
i −13 = −a +bi +c ⇒ i − 13 = −a +c + bi
1 lis 18:02
kyrtap: nie wiem już mi się miesza wszystko
1 lis 18:04
Mila:
a+b+c=−10
−a−bi+c=−13−i
−a+bi+c=−13+i /*(−1)
a+b+c=−10
−a−bi=−13−i
a−bi−c=13−i
(2+3)
a+b+c=−10
−2bi=−2i⇔b=1
a+1+c=−10⇔a+c=−11
−a−i+c=−13−i⇔−a+c=−13
+=========
2c=−24
c=−12
dokończ
1 lis 18:18
Kacper:
P(x)=Q(x)*W(x)+R(x)
R(x)=ax2+bx+c
P(1)=−10 ⇒ a+b+c=−10
P(i)=i−13 ⇒ −a+bi+c=i−13
P(−i)=−13−i ⇒ −a−bi+c=−13−i
Ostatecznie a=1,b=1,c=−12
R(x)=x2+x−12
1 lis 18:24
kyrtap: dzięki wielkie za dużo błędów robię i potem się męczę z przykładami
1 lis 18:26
Mila:
Pracuj powoli, spokojnie.
1 lis 18:28
kyrtap: wiem ale tyle zadań do przerobienia że chcę trochę szybciej
1 lis 18:36