Wyrażenie trygonometryczne
Szczepan: Oblicz:
| 3sinα−2cosα | | √2 | |
| wiedząc, że tgα= |
| |
| 5cosα−7sinα | | 2 | |
Ogólnie to do tego zadania jest przykład, że licznik i mianownik dzielimy przez cosα, a wtedy
to co powstało, zamieniamy na tangesy i ułamki. Zrobiłem tak i popodstawiałem, lecz nie
wychodzi mi tak jak w rozwiązaniu. Odpowiedzią jest
√2+1
Mi wychodzą jakieś "brzydsze" liczby.
1 lis 12:58
J :
.... to pokaż swoje rachunki ....
1 lis 12:59
Szczepan: Dużo przepisywania i roboty, ale okej. W skrócie jakoś spróbuje
1 lis 13:07
roxi:
| | 3√2 | | 3√2−4 | | 7√2 | | 10−7√2 | |
licznik: |
| −2= |
| , mianownik : 5− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| L | | 3√2−4 | | 2√2+2 | |
| = |
| = ........... = |
| = .......... |
| M | | 10−7√2 | | 2 | |
1 lis 13:08
J :
| | | |
... |
| ... sprowadź licznik i mianownik do wspólnego |
| | | |
mianownika (2)
1 lis 13:11
J :
... i masz dobrze ... skróć licznik i mianownik przez 2 .. dostaniesz: √2 + 1...
1 lis 13:12
Szczepan: A więc jest to:
| | | | √2 | | 2 | | √2 | | 5 | |
= |
| =( |
| − |
| )*{ |
| − |
| ) |
| | | | 2 | | 3 | | 2 | | 7 | |
| | 41−√2 | |
I po wymnażaniu wyszło mi |
| |
| | 42 | |
1 lis 13:17
roxi:
| | 3√2 | | 4 | | 3√2−4 | |
Licznik : |
| − |
| = |
| |
| | √6 | | √6 | | √6 | |
| | 10 | | 7√2 | | 10−7√2 | |
Mianownik: |
| − |
| = |
| |
| | √6 | | √6 | | √6 | |
| L | | 3√2−4 | |
| = |
| =....... |
| M | | 10−7√2 | |
1 lis 13:18
Szczepan: Aha... Czyli źle się zabrałem do tego... Niepotrzebnie dawałem tyle cosinusów, co sinusów w
liczniku...
Dzięki wielkie
1 lis 13:19