3 zadanka - równości ,nierówność
Mik: 1)
√4x+2 +
√4x−2 =4
4x+2 +
√16x2−2 = 4
√4x+2
√4x+2 = t
Nie wiem co dalej poczynać

2) 2
3√x2 −5
3√x =3 \
3√ x
2x − 5
3√x2 = 3
3√x
Tutaj taka sama sytuacja.
3)
√1+x2 ≥ 1+x
Nie wiem jak się za to zabrać

Bardzo proszę o pomoc.
1 lis 12:47
J :
1) Założenia... potem obustronnie do kwadratu...
2) Podstawienie: 3√x = t
3) Założenie: 1 + x > 0 ... i obustronnie do kwadratu..
1 lis 12:54
Mik: 1) 4x +2 ≠ 0 4x− 2≠0 ⇒ x≠ 1/2 , −1/2 ,
4x+2 + 2√16x2 − 4 + 4x−2 = 16
2x+2 + √16x2 − 4 + 2x −1 =8
4x−7 + √16x2 −4 =0
?
3) Dlaczego 1+x >0 ? nie 1+x2 >0?
1 lis 13:07
Mik: Sorki ,nie x≠ 1/2 , −1/2 tylko x ≥ 1/2 , ≥ −1/2
I tam niżej jest błąd − powinno być 4x− 8 + √16x2−4 =0
1 lis 13:15
Mik: Tylko co teraz ? √16x2−4 mogę zapisać jako √(4x −2)(4x+2).
1 lis 13:17
Mik: Pomoże ktoś?
1 lis 17:55
ICSP: 1. Podnieś od razu obustronnie do kwadratu
2. Podstawienie t = 3√x ,
2t2 − 5t = 3
3, dla x < −1 nierówność jest spełniona
dla x ≥ −1 obie strony są dodatnie i możesz podnieść nierówność do kwadratu.
1 lis 18:00