matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc, wyznaczenie granicy ciągu
mag:
2
n+1
− 3
n−1
3
n+2
1 lis 10:46
Saizou :
np. tak
2
n+1
1
3
n−1
1
lim
n→
∞
(
•
−
•
)=
3
n+1
3
3
n−1
3
3
2
1
1
1
1
lim
n→
∞
((
)
n+1
•
−1•
)=lim
n→
∞
=0−
=−
3
3
27
27
27
1 lis 10:52
Saizou :
miał być zapis
1
1
lim
n→
∞
0−
=−
27
27
1 lis 10:54
mag:
Dziękuję bardzo
1 lis 11:01