Ciągłość funkcji
JM: Zbadać ciągłość funkcji:
1) f(x)=ln(x+2)−ln(2−x)x dla x≠0
2 dla x=0
2)f(x)=arcsin(x+1)x3−1 dla x≠1
13 dla x=1
Trzeba było także policzyć dziedzinę, ale to mam.
W pierwszym przykładzie chcę sprawdzić granicę prawo− i lewostronną 0, ale tu mam problem z jej
policzeniem.
W drugim podobnie: prawostronna w 0 i lewostronna w 2. Tu chciało by się skorzystać z tego, że
arcsinx/x → 1, ale x w drugim przypadku nie dąży do 0.
PS. Przepraszam, ale nie wiem jak zrobić te duże klamry w zapisie.
1 lis 10:01