.
Mat: Witam.
Zadania na dowodzenie.
Mam wykazać że dana nierówność zachodzi w której nie ma niewiadomych.
Wystarczy że w tezie wypiszę to założenie.
Potem za "mniej skomplikowaną" stronę podstawiam "x" i rozwiązuję aż x będzie równy tej "mniej
skomplikowanej stronie...gdy się już równa piszę np. c.n.w. Wystarczy? Maksimum punktów na
maturze?
1 lis 09:35
Mat: Przepraszam... oczywiście równość*
1 lis 09:37
Saizou : lepiej podaj treść zadania
1 lis 10:21
Darke: Nie wiem pierwsze z brzegu.
Wykaż że zachodzi równość:
√13−4√3+√4(7−4√3)=3
1 lis 10:28
Saizou :
są dwie metody albo przekształcasz obie strony równocześnie tzn
√13−4√3+√4(7−4√3)=3 /2
13−4√3+2√(13−4√3)•4(7−4√3)+4(7−4√3)=9
13−4√3+2•2√91−52√3−28√3+48+28−16√3=9
41−20√3+4√139−80√3=9
4√139−80√3=20√3−32 /:4
√139−80√3=5√3−8 /2
139−80√3=75−80√3+64
139=139 (tożsamość)
zatem wykonując ciąg równoważnych przekształceń pokazałem że wyjściowe równanie jest zawsze
prawdziwe
albo skorzystać z własności √a2=lal wówczas
L=√13−4√3+√4(7−4√3)=√(1−2√3)2+2√(2−√3)2=2√3−1+4−2√3=3
1 lis 10:40