zadanie
Blue: Spośród liczb 1,2,....,10 wybrano kolejno cztery bez zwracania i ustawiono je w ciąg.
| | 1 | |
Uzasadnij, że prawdopodobieństwo tego, że jest to ciąg monotoniczny, równa się |
| . |
| | 12 | |
1 lis 08:30
Blue:
1 lis 12:18
wmboczek: 4 elementy ustawić można na 4! sposobów
2 sposoby są sprzyjające
1 lis 12:31
roxi:
Ω −− ciągi 4−elementowe (bez powtórzeń z 10 elementów
|Ω|=V
104 =..........
A−−− ciągi 4−elementowe bez powtórzeń i rosnące lub malejace( bo ciąg monotoniczny
czyli kombinacje 4 elementowe z 10 elementów ( bo ważna kolejność
|A|= C
104*2 =.........
| | 1 | |
P(A)=................ = |
| |
| | 12 | |
1 lis 12:42
Blue: nie rozumiem dlaczego tak wyznaczamy |A|... Mógłby może ktoś jeszcze to wytłumaczyć?
1 lis 17:27
Kacper:
Ciągów wszystkich jest V104=7*8*9*10
Teraz liczymy liczbę ciągów monotonicznych.
Jak wybiorę 4 liczby z 10 to, żeby to był ciąg monotoniczny to są dwie wersje.
np
1,2,3,4
4,3,2,1
Czyli |A|=C104*2
1 lis 17:36
Blue: Ok, dzięki
1 lis 21:25