Zadań ciąg dalszy...
Ludwig1234: Witam po raz kolejny (pewnie codziennie będę coś pisał),
mam problem z jednym zadaniem z arkusza maturalnego. W drugim ciekawi mnie natomiast jedna
kwestia:
Dana jest prosta o równaniu 3x−2y+1=0. Prosta do niej prostopadła ma wzór:
A. y = −3x + 5
B. y = 3x + 5
C. y = 2/3x + 5
D. y = − 2/3x + 5
To jest jasne, że odpowiedzią będzie C (odwrotność i zmiana znaków). Zastanawia tylko to 5 w
drugiej części równania. Czy zostało one wsadzone przez autorów, żeby było, czy to coś
ważnego?
Druga kwestia. W sugerowanym rozwiązaniu równaniem kierunkowym funkcji (przed odwróceniem)
widnieje y = −3/2 x − 1. Nie powinno być przypadkiem y = −3/2x − 1/2? To i to dzieli się przez
dwa.
I zadanie, którego zupełnie nie rozumiem:
Dany jest ciąg arytmetyczny (an) o wyrazie ogólnym an = 10 + 3n. Różnica tego ciągu jest równa:
A. −3
B. −1
C. 1
D. 3
Powinno wyjść D. Próbowałem to rozgryźć za sprawą notatek Pana Jakuba, ale nic to nie dało.
Robiłem tak:
10 − 3n = 10 + 3n
− 6n = 0
n = 0
Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry serdeczne dzięki! Pozdrawiam.
31 paź 23:33
Bogdan:
an = an + b, an+1 = a(n + 1) + b
różnica r = an+1 − an = a
31 paź 23:38
Bogdan:
| | 3 | | 1 | |
prosta k1: 3x − 2y + 1 = 0 ⇒ y = |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | |
prosta k2 taka, że k2⊥k1 ma równanie: y = − |
| x + (dowolna liczba) |
| | 3 | |
odpowiedź C nie pasuje
31 paź 23:42
Olgaaa: też właśnie chciałam pisać, że odpowiedź C nie pasuje
31 paź 23:44
Eta:
Ciąg arytmetyczny to funkcja liniowa określona na zbiorze liczb naturalnych N+
współczynnik kierunkowy a=r
an= 3n+10 ⇒ r=3
31 paź 23:48
Olgaaa: W tym zadaniu z ciągiem, jak jest to zamknięte, to nawet możesz sobie podłożyć za n najpierw 1,
a potem 2 i zobaczyć ile równa się r.
n=1 an=13
n=2 an=16
więc r=3
1 lis 00:03
Ludwig1234: Dzięki jeszcze raz za wytłumaczenia. Mam jeszcze jedno pytanie. Bogdan podał wzór an+1 = a(n +
1) + b. A czy istnieje wzór z odwrotnym znakiem, z minusem (an−1 = a(n − 1) + b? A jeśli tak,
to kiedy mam go użyć?
1 lis 14:13