wyprowadzanie wzorów skróconego mnożenia( potęgi wyższe niż 3)
Karol: a wie ktoś może skąd mogę wiedzieć kiedy stawiać − , a kiedy + przy rozpisywaniu wzorów o
wyższych potęgach , czyli np. jak mam (a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3 to robię to z pamięci ale
jak miałbym wyższe potęgi np. (a−b)7 = a7 − 7axbx....−/+ to mam problem ( wiem, że suma
potęg ma dać 7 ale nie wiem czy w tym momencie a będzie do 6 potęgi . a b do 1 czy a do 5, a b
do 2)
31 paź 23:31
Bogdan:
(a + b)
n =
| | | | | | | | | | | |
= | anb0+ | an−1b1+ | an−2b2+...+ | an−kbk+...+ | a0bn |
| | | | | | |
| | | |
Jeśli b jest ujemne, to w składniku | an−kbk czynnik bk jaki ma znak minus wtedy, |
| | |
gdy ...
31 paź 23:50
Karol: dzięki, wygląda na to, że będę musiał sobie przypomnieć na czym polegał ten zapis, myślałem że
trójkąt pascala wystarczy
31 paź 23:55