wzory skróconego mnożenia, 4 i 5 potęga, trójkąt pascala
Karol: Wykonaj działanie:
(y + 2x)5 − (y + 2x)4
tak zostało to zapisane na zajęciach:
(y + 2x)5 − (y + 2x)4 = (y + 2x)4(y + 2x − 1)
nie rozumiem tego zapisu i obliczam po prostu potęgując używając wzorów na 5 i 4 potęgę z
trójkąta pascala jednak wychodzi mi co innego dlatego muszę się upewnić czy powyższy zapis
jest prawidłowy i proszę o jakieś wytłumaczenie, wolałbym to zrozumieć bo podnoszenie tego do
5 i 4 potęgi jest bardzo pracochłonne , zajmuje dużo czasu (szczególnie niekorzystne na
sprawdzianie) i łatwo o pomyłkę
31 paź 22:52
Eta:
a5−a4=a4*a−a4= a4(a−1) rozumiesz?
to: (y+2x)5−(y+2x)4 = (y+2x)5*(y+2x−1)
jasne?
31 paź 22:55
Karol: chyba rozumiem, jeśli ta część na końcu: (y+2x)
5*(y+2x−1) to pomyłka
31 paź 23:05
Karol: bo z tego wzoru tak bym to zapisał: (y+2x)5 − (y+2x)4 = (y+2x)4 * (y+2x−1)
31 paź 23:09
Karol: a wie ktoś może skąd mogę wiedzieć kiedy stawiać − , a kiedy + przy rozpisywaniu wzorów o
wyższych potęgach , czyli np. jak mam (a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3 to robię to z pamięci ale
jak miałbym wyższe potęgi np. (a−b)7 = a7 − 7axbx....−/+ to mam problem ( wiem, że suma
potęg ma dać 7 ale nie wiem czy w tym momencie a będzie do 6 potęgi . a b do 1 czy a do 5, a b
do 2)
31 paź 23:29
Eta:
Oczywiście wkradł się chochlik

...= (y+2x)
4(y+2x−1)
31 paź 23:53