matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozkład na ułamki proste
Bea:
Witam
w jaki sposób rozłożyć taki ułameka na ułamki proste
x
2
1
1
=
−
(x
2
+1)
2
(1−x)
(x
2
+1)(1−x)
(x
2
+1)
2
(1−x)
nie wiem co mam zrobić z kwadratem w mianowniku
31 paź 22:01
razor:
x
2
Ax+B
Cx+D
E
=
+
+
(x
2
+1)
2
(1−x)
x
2
+1
(x
2
+1)
2
1−x
31 paź 22:03
Bea:
dziękuję
31 paź 22:04
bezendu:
Do całki tego potrzebujesz ?
x
2
−x+1
x+1
1
=
+
−
(x
2
+1)(1−x)
2(x
2
+1)
2
4(x
2
+1)
4(x−1)
31 paź 22:05
Bea:
tak, do calki
dzięki
31 paź 22:10