limy
jakubs: Oblicz granicę:
limx→π2 (tgx)cosx =[1o]
Jak to ruszyć ?
31 paź 20:56
jakubs: Co ja tam napisałem, tg(π2) nie istnieje.
31 paź 20:58
Gray: | | sinx | | (sinx)cosx | |
( |
| ) cosx = |
| , |
| | cosx | | (cosx)cosx | |
z licznikiem nie ma problemu.
Dla mianownika mamy:
(cosx)
cosx = e
ln(cosx)cosx = e
cosxlncosx i w liczniku mamy w granicy [0
∞].
Sam licznik
| | lncosx | |
cosx lncosx = |
| =reguła de l'Hospitala= |
| | | |
zatem (cosx)
cosx = e
cosxlncosx → e
0 = 1
Ostatecznie:
31 paź 21:56
jakubs: Dzięki
31 paź 22:29
jakubs: lim
x→∞ [(
1x)
e]
−x =
e
limx→∞ −ex*ln1x =
teraz liczę granicę z potęgi:
lim
x→∞ −ex*ln
1x =
teraz z de l'hospitala
lim
x→∞ −ex = −
∞, a powinno być +
∞
Co robię źle ?
1 lis 00:38
jakubs: Albo...
lim
x→∞ x
ex= [
∞∞] =
∞
Ok? trochę zastanawia mnie ten symbol [
∞∞]
1 lis 00:46
jakubs: Nie mogłem skorzystać z de l'hospitala, a ja to zrobiłem..
Problem rozwiązany.
1 lis 01:00