Równanie prostej AB
oliwia : Sprawdzi ktoś, czy zrobiłam dobrze?
A=(3;3)
B=(7;7)
Polecenie to: Napisz równanie prostej AB.
(7−3)(y−3)=(7−3)(x−3)
4(y−3)=4(x−3)
4y−12=4x−12
4y=4x−12+12
y=x
Jeśli jest źle, to proszę pomóżcie
31 paź 20:47
...:
... więcej wiary w siebie ... to tylko proste podstawienie do wzoru −
31 paź 21:11
Mila:
Inny sposób:
równanie kierunkowe prostej:y=ax+b
Od razu widać, że y=x
Jeśli jednak nie widzisz, to tak:
3=3a+b
7=7a+b
odejmujemy stronami
−4=−4a
a=1 i podstawiamy do 3=3*1+b
b=0
y=1*x+0
y=x
====
31 paź 21:21
zuzanna: Napisz równanie prostej AB gdy A=( −2 i −3) B=( 6i 5 )
oraz prostej równoległej do tej prostej przechodzącej przez punkt C=(2 i 3)
Proszę o pomoc i ewentualne poprawienia moich błędów y=ax+b
−3=−2a+b
5=6a +b
3=2a−b
5=6a+b
8=−4a /; (−4a)
a= −2
Podstawiam pod pierwsze równanie −3= −2a+b
−3= −2*(−2)+b
−3=4+b
−b= 3+4
−b=7
b=−7
jak podstawię pod drugie równanie 5=6a+b to wynik też mi wychodzi −7
ale przyznam że mam problem z przenoszeniem i ze zmianą znaków + i −

z dalszą częścią
zadania bym sobie poradziła tylko pytanie czy dobrze to obliczyłam
2 lis 14:14