proszę o pomoc
kasia: jeśli
to są zadania z granicy i wyznaczania asymptot.
31 paź 19:38
Janek191:
Tak
31 paź 19:41
kasia: to chyba mam źle w odpowiedziach podane albo źle zrobiłam

bo mi wyszły te dwa wyniki a w
odpowiedzi jest że jest asymptota pozioma y=0

a mi wyszła obustronna

albo źle coś
rozumuję
31 paź 19:44
Janek191:
Napisz zadanie .
31 paź 19:46
31 paź 19:53
Janek191:
31 paź 20:01
kasia: co to za wykres ?

bo ja nic z tej matmy prawie nie rozumiem

jestem po liceum a na
studiach z rachunkowości mi to dali
31 paź 20:06
Kacper:
No na rachunkowości matematyka to podstawa
31 paź 20:07
Janek191:
| | 1 | |
To jest wykres funkcji y = |
| |
| | x2 − 4 x + 5 | |
Widać,że asymptotą poziomą jest prosta o równaniu y = 0 ( oś OX )
31 paź 20:08
kasia: no dobra.. ale jak to wyliczyć bez wykresu?
31 paź 20:10
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
lim |
| = 0 i lim |
| = 0 |
| | x2 − 4 x + 5 | | x2 − 4 x + 5 | |
x → −
∞ x → +
∞
31 paź 20:10
Janek191:
x
2 − 4 x + 5 = ( x − 2)
2 +1 > 0 dla x ∊ ℛ
więc
| 1 | |
| > 0 dla x ∊ ℛ |
| x2 − 4 x + 5 | |
31 paź 20:12