zadanie
Blue: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloczyn liczb oczek otrzymanych przy pięciokrotnym rzucie
kostką jest równy 72.
A więc |Ω| = 6
5
Mamy możliwości : 72= 2*2*2*3*3, 72= 4*6*3*1*1*, 72= 4*2*3*3*1, 72= 6*2*2*3*1
coś jeszcze?
31 paź 19:37
Kacper: 72=6*6*2*1*1
31 paź 19:39
Blue: ok, to teraz mi powiedz, jak wyznaczyć |A| skoro dwie cyfry się powtarzają to robimy
| | 5*4*3*2*1 | |
|
| ? a jak trzy się powtarzają to dzielimy przez 3   |
| | 2 | |
31 paź 19:41
Kacper:
72=2*2*2*3*3
| | | |
Wygodniej kombinacje. Wybieram 2 miejsca dla "trójek" na | sposobów, czyli 10. Pozostałe |
| | |
miejsca mam już obstawione.
31 paź 19:44
Blue: To czekaj, wyliczę wszystko kombinacjami i zobaczymy , czy dobrze
31 paź 19:46
Blue: Kacper, wyszło 250, a powinno wyjść 220....
31 paź 19:50
Blue: a nie sorki, coś źle zapisałam, chwileczkę...
31 paź 19:51
Kacper:
Masz błąd, bo ja mam 220
31 paź 19:51
31 paź 19:53
Kacper:
Proszę
31 paź 19:54
Mila:
Dlaczego nie chcesz stosować permutacji z powtórzeniami?, to wygodne w wielu przypadkach.
| | 5! | | 3!*4*5 | |
(22233) liczysz |
| = |
| =10 |
| | 3!**2! | | 3!*2 | |
| | 5! | |
(4,6,3,1,1) |
| =3*4*5=60 |
| | 2! | |
itd
31 paź 20:01
amelia: mogłabym poprosić żeby ktoś to rozpisał dalej bo mi to nie wychodzi
z góry bardzo dziękuje
5 sty 23:35