Obliczyć granicę funkcji
Klaudia: | | lim | √x2 + x + 2 − 2 | |
Obliczyć granicę |
|
| |
| | x→1 | 2 − √3x + 1 | |
Proszę o pomoc
14 lis 21:46
Klaudia: Może jednak ktoś mi pomoże?
14 lis 22:21
Aza:
Pomogę

mnożymy licznik i mianownik przez :
√x2+x+2+2 i przez 2 +
√3x+1
korzystając ze wzoru : (a −b)(a+b)= a
2−b
2
| | (√x2+x+2−2)(√x2+x+2+2)( 2 +√3x+1) | |
f(x)= |
| =
|
| | (√x2+x+1+2)(2−√3x+1)(2+√3x+1) | |
| | (x2 +x +2 −4)(2+√3x+1) | |
= |
| =
|
| | √x2+x+2+2)(4 −3x−1) | |
| | (x2+x−2)(2+√3x+1) | |
= |
| =
|
| | (√x2+x+2+2)(3−3x) | |
| | (x +2)(x −1)(2+√3x+1) | |
= |
|
|
| | √x2+x+2+2)*(−3)(x−1) | |
skracając (x−1) w liczniku i mianowniku otrzymamy:
| | (x+2)(2+√3x+1) | |
f(x)= |
|
|
| | −3*(√x2+x+2 +2) | |
| | (1+2)(2+2) | |
to lim f(x)= |
| = −1
|
| | −3*(2+2) | |
x→ 1
14 lis 23:12
Aza:
Witam
Bogdanie 
Rzuć okiem

....... mam nadzieję ,że się nie pomyliłam
14 lis 23:15
Nikka: a czemu tak? nie wystarczy pomnożyć tylko mianownika przez to samo wyrażenie ale z plusem?
14 lis 23:18
Bogdan:
Nie pomyliłaś się
Azo
14 lis 23:27
Aza:
14 lis 23:31
Klaudia: Dzięki serdeczne!
14 lis 23:32
Nikka: a moje pytanie?
14 lis 23:41
Aza:
Nikka
Przy Twojej propozycji :
w mianowniku w dalszym ciągu otrzymasz:
| | 0 | |
3 −3x więc dla x →1 otrzymasz ; |
|
|
| | 0 | |
14 lis 23:46
Klaudia: | lim | 3√3x + 2−2 | |
|
| powinien się rozwiązać podobnie tylko ze wzorem na |
| x→2 | 1 − √x − 1 | |
sześcian ale nie chce mi wyjść...pomożecie jeszcze raz?
14 lis 23:48
Nikka: to nie jest propozycja, pytam dlaczego w taki sposób liczy się tego typu granicę? (źle
napisałam, chodziło mi o pomnożenie licznika i mianownika przez wyrażenie z mianownika, ale z
plusem)
14 lis 23:55
Klaudia: ok już zrobiłam ale dzięki Tobie Azo załapałam

także jestem b. wdzięczna hehe
14 lis 23:55
Nikka: rozumiem, że mnożenie też licznika i mianownika przez wyrażenie z licznika z plusem jest
spowodowane właśnie tym, że jeśli pomnożymy licznik i mianownik tylko przez wyrażenie z
mianownika (z plusem) to nadal mamy symbol nieoznaczony...
14 lis 23:59
Aza:
a
3 −b
3 = (a−b)(a
2+ab+b
2)
podobnie pomnóż licznik i mianownik przez (1 +
√x−1)
w mianowniku otrzymasz (2−x)
oraz przez
(
3√(3x+2)2 +2*
3√3x+2 +8)
w liczniku otrzymasz:
(3x +2 −8)= 3(x−2) = −3(2−x) −−−−−− i skrócisz to wyrażenie z mianownikiem
poradzisz już sobie? ..... bo nie chce mi się tego pisać
15 lis 00:04
AROB: Serdeczne powitanie dla członków zespołu
ABBA
15 lis 00:07
15 lis 00:13
Bogdan:
Witaj
AROB
15 lis 00:24
AROB: Spokojnej nocy i miłej niedzieli życzę ! Bye, bye
ABBA
15 lis 01:01
Bogdan:
Dobranoc
ABBA
15 lis 01:03
Basia:
Witajcie kochani !
To zadanko o wiele łatwiej zrobić korzystając z tw.de l'Hospitala
| | 1 | |
L'(x) = |
| *(2x+1) |
| | 2√x2+x+2 | |
| | 2x+1 | | 2√3x+1 | |
− |
| * |
| = |
| | 2√x2+x+2 | | 3 | |
| | 2x+1 | | √3x+1 | | 2+1 | | √3+1 | |
− |
| * |
| → − |
| * |
| = |
| | √x2+x+2 | | 3 | | √1+1+2 | | 3 | |
Dobranoc i niech Wam się
nie śni de l'Hospital
15 lis 01:18
Aza:
15 lis 01:29