zespolone
Lukas:
Podany wielomian przedstaw w postaci iloczynu dwumianów
z3−6z−9
31 paź 18:52
zombi: z3−3z2+3z2−9z+3z−9=0
31 paź 18:55
ZKS:
z3 − 6z − 9 = z3 − 27 − 6z + 18
Trochę inaczej.
31 paź 18:57
Lukas:
Hmm a nie można wzorami skr mnożenia na zasadzie dopisania czegoś odjęcia ?
31 paź 19:02
ZKS:
Przecież tak masz napisane.
31 paź 19:04
Mila:
z=3 jest pierwiastkiem. Podziel przez (z−3) i dalej....
31 paź 19:07
Janek191:
z3 − 6 z − 9 = ( z − 3)*( z + 1,5 + 0,5√3 i)*(z − 1,5 + 0,5√3 i )
31 paź 19:12
Lukas:
Właśnie chciałem Hornerem ale nie wiem jak te pierwiastki zespolone.
31 paź 19:14
Mila:
A zwyczajnie nie możesz podzielić?
1 0 −6 −9 z=3
1 3 3 0
z
3−6z−9=(z−3)*(z
2+3z+3)
Δ=9−12=−3
√Δ=
√−3=
√i2*3=i
√3
| | −3−i√3 | | −3+i√3 | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
31 paź 20:09
Lukas:
Mogę ale myślałem że tutaj nie można Hornera bo pieriwastki muszą być w postaci liczba+−i
31 paź 20:56