Cześć
Daga:
Cześć. Jestem tutaj pierwszy raz.
Siostra też korzystała z tego forum (Paulina) więc i ja też będę
I pierwsze zadanie
Rozłóż na czynniki
x4−x2+1
(x2−1−√2x)(x2−1+√2)
Ok?
31 paź 18:15
Kacper:
A wymnóż z powrotem te nawiasy i sprawdź
31 paź 18:17
Daga:
Cześć.
Zgadza się.
31 paź 18:19
Kacper:
No to znasz odpowiedź
31 paź 18:22
Daga:
A mogę Cię wykorzystać do trygonometrii jeszcze ?
31 paź 18:22
Kacper:
Powiedzmy
31 paź 18:24
31 paź 18:25
Mila:
Nie zgadza się.
Możesz zrobic tak:
x4−x2+1=
=(x4+1)−x2=(x2+1)2−2x2−x2=(x2+1)2−(√3x)2=
=(x2+1−√3x)*(x2+1+√3x)
31 paź 18:26
Kacper:
No i
Daga mnie oszukała
31 paź 18:27
52: Albo ...
x4+2x2+1−3x2=
=(x2+1)2−3x2=...
31 paź 18:29
52: Ajj Mila Już zrobiła ...
Sorki...
31 paź 18:29
Daga:
Nie sprawdzałam
31 paź 18:29
52: To nie pisz zgadza się na przyszłość jak nie wiesz czy się "zgadza"
31 paź 18:30
Daga:
Wyluzj kolego..
31 paź 18:31
52: Ja jestem wyluzowany nawet masz kwiatuszka koleżanko

To tylko taka rada...
31 paź 18:32
Hajtowy: Pokaż to z trygonometrii
31 paź 18:33
Daga:
Nierówność trygonometryczna.
Co dalej muszę zrobić ?
31 paź 18:33
52: Mnie uczono aby rysować wykres...
| | 1 | |
Więc rysujesz y=sinx i y= |
| |
| | 2 | |
A potem patrzysz, myślisz i piszesz rozwiązanie
31 paź 18:34
52: Oczywiście rysujesz to wszystko na jednym wykresie.
31 paź 18:35
Kacper:

Nierówności mają to do siebie, że przeważnie zbiór rozwiązań to przedział

Odczytuj

Niebieski to przykładowy przedział.
31 paź 18:43
Hajtowy: Kacper zabije
Daga rysować potrafi
31 paź 18:44
Kacper:
Hajtowy ten rysunek nie jest poprawny

U mnie za taki jest 1

Należy do odpowiednio "podrasować"
31 paź 18:47
Hajtowy: Kacper niedostateczny! Siadaj!
31 paź 18:49
Daga:
No narysować umiem, ale nie wiem jak to odczytać. ?
31 paź 18:49
Kacper:
Wybierasz fragmenty, gdzie wykres funkcji trygonometrycznej znajduje się pod podaną prostą
31 paź 18:52
Daga:
Ale taki sam fragment jest po ujemnej stronie
31 paź 19:03
Kacper:
Bo to nie będzie tylko jeden przedział, tylko nieskończenie wiele
31 paź 19:37