RÓWNANIE MACIERZOWE
prosze o szybką odp.: A * X * B = C
A= 3 2
6 4
B= 1 −1
C= −1 1
−2 2
Rozwiąż równanie macierzowe. Metoda macierzy odwrotnej nie działa, więc jak rozwiązywać tego
typu działania ?
31 paź 17:32
Kacper:
Czemu szybką? Kolokwium?
31 paź 17:43
zombi: Tu nie ma szybkiej drogi, musisz swoje policzyć.
31 paź 18:53
prosze o szybką odp.: Zapytałem jak rozwiązać tego typu zadania, a nie jak je szybko policzyć... Chodziło o szybką
odpowiedź w sensie jak rozwiązać zadanie a nie jak najszybciej je zrobić ...
Proszę o wytłumaczenie tego typu zadań i nie spamowanie postami nie na temat.
31 paź 19:11
prosze o szybką odp.: bump
1 lis 14:07
Godzio:
Jakiej postaci musi być X?
1 lis 14:58
prosze o szybką odp.: W postaci macierzowej.
1 lis 15:56
prosze o szybką odp.: B
U
M
P
1 lis 21:44
razor: jakiego rozmiaru musi być X żeby działania były wykonalne?
1 lis 21:59
pigor: ...,
X(2*1)= ? (2 wiersze 1 kolumna − wektor pionowy)
A* X* B= C /* (lewostronnie A
−1 i prawostronnie B
−1) ⇔
⇔ A
−1A*X*BB
−1= A
−1C*B
−1 ⇔
⇔ I*X*I= A
−1C*B
−1 ⇔
X= A−1C*B−1 . ...
1 lis 22:45
prosze o szybką odp.: Napisałem, że równania nie da się zrobić metodą macierzy odwrotnej, ludzie patrzcie co robicie.
Wyznaczniki macierzy A i B będą równe 0 w takim razie już z samego wzoru widać, że macierze
odwrotne do tych macierzy nie istnieją. Do tego pigor napisałeś jeszcze B−1, widziałeś
kiedyś macierz odwrotną do macierzy 1 wierszowej ; d
Oczywiście bez hejtu, ale już powoli tracę cierpliwość. Naprawdę nie ma tu nikogo kto by
potrafił rozwiązywać tego typu zadania ?
2 lis 21:59
Gray: Zamiast się nadymać odpowiadaj na pytania... Np. to z 14:58. Ono było kluczowe w uzyskaniu
rozwiązania.
Skoro X ma wymiar 2x1 to X = (a b)T. Podstaw taki X do równania, wymnóż i otrzymasz banalnie
proste równania do rozwiązania ze względu na a i b.
2 lis 22:06
Gray: AX = (3a+2b 6a+4b)
T
AXB = (3a+2b 6a+4b)
T (1 −1) = C ⇔
3a+2b = −1
−3a−2b=1
6a+4b=−2
−6a−4b=2
czyli 3a+2b = −1 (pozostałe są takie same).
ODPOWIEDŹ:
| | −1−3a | |
X=(a |
| )T, a∊R (lub a∊C − zależy jak mądry jesteś). |
| | 2 | |
2 lis 22:15
pigor: ... przepraszam za swoją ...

bezmyślność .
2 lis 22:23
prosze o szybką odp.: Dobra, czyli zakładamy, że macierz X posiada 2 jakieś niewiadome i normalnie macierzowo to
mnożymy, potem mamy jakis tam układ równań i liczymy dane równanie, tylko czemu w odpowiedzi
mamy rozwiązanie z 1 niewiadomą, gdzie zgubiło się b ? Czy może jest to tak, że "a" ma postać
1 nasza niewiadomą a z danego równania mamy policzyć tylko b ? Licząc b faktycznie wynik
wyszedł mi taki sam, ale jeśli np założyłbym sobie, że niewiadomą ma być b, a "a" chciałbym
obliczyć wynik wychodzi inny i poprzez podstawienie jakieś liczby Rzeczywistej także wychodzi
inaczej. Czy można prosić o jakieś wytłumaczenie ?
I skąd dokładnie wiemy że macierz X jest akurat 2x1 ? MOżna podać przykład jaki byłby X gdyby
macierze w tym równaniu były innych rozmiarów ?
Z góry dziękuje za odpowiedź i jeszcze raz proszę o nie spamowaniu postami nie na temat
3 lis 17:04
razor: 1) A jest rozmiaru 2 x 2 więc żeby działanie A*X było wykonalne to X musi być rozmiaru 2 x n
2) B jest rozmiaru 1 x 2 więc żeby działanie X*B było wykonalne to X musi być rozmiaru m x 1
łącząc te 2 warunki dostajemy że X jest rozmiaru 2 x 1
3 lis 17:10
Gray: Odnośnie pytania dotyczącego postaci rozwiązania.
Tak odpowiedź: X=((−1 − 2b)/3 b)
T , b∊R, również jest poprawna. Geometrycznie (tj. w R
2)
to ten sam zbiór. Tak jak z prostą: y = 2x +1 to to samo co x= (y−1)/2.
Resztę
razor dobrze wyjaśnił (ja zrozumiałem

)
3 lis 17:54
prosze o szybką odp.: No tak, teraz wszystko jasne : D Bardzo dziękuje za pomoc oraz cierpliwość obu Panom : D
3 lis 18:12