zespolone
kyrtap: Może ktoś spr czy logicznie zapisałem

z
2 + (1 − 3i) z − 2 − i = 0 ⇒ z
2 (1−3i)z − (2+i) = 0
(1−3i) ⇒ IzI = P{1 + 9} =
√10
(2+i) ⇒ IzI =
√5
z
2 +
√10z −
√5 = 0
31 paź 16:55
kyrtap: (1 − 3i) = √1 + 9 = √10
31 paź 16:56
Janek191:
Raczej nie

Wylicz Δ i następnie z
1 , z
2
31 paź 16:58
Mila:
Masz rozwiązać to równanie?
31 paź 16:58
kyrtap: a fakt w sumie
31 paź 16:58
kyrtap: tak mam rozwiązać
31 paź 16:58
kyrtap: czyli to co zapisałem to bzdura?
31 paź 16:58
kyrtap: po tych 4 miesiącach coś się rozregulowałem ......
31 paź 17:01
Janek191:
z
2 + ( 1 − 3 i) z − 2 − i = 0
więc
Δ = ( 1 − 3 i)
2 − 4*1*( − 2 − i) = 1 − 6 i − 9 + 8 + 4 i = − 2 i
− 2 i = ( 1 − i)
2
√Δ = 1 − i
| | 3 i − 1 − 1 + i | |
z1 = |
| = − 1 + 2i |
| | 2 | |
| | 3 i − 1 + 1 − i | |
z2 = |
| = i |
| | 2 | |
31 paź 17:03
WW: Nie wiem po co się bawić i utrudniać sobie życie jeżeli jak byk widać że:
a= z2
b= (1−3i)z
c= −2−i
31 paź 17:23
31 paź 17:28