ciagi
delfy: Skończony ciąg arytmetyczny (an) określony jest wzorem an= 2n+3 .Wzięto kilka końcowych
wyrazów tego ciągu. Ich suma jest równa 145 ,a suma najmniejszego i największego wziętych
wyrazów jest równa 58.Z ilu wyrazów składa się ten ciąg?
a1=5
an+1−an=r=2
31 paź 16:29
delfy: pomoże ktoś?
31 paź 16:57
...:
a
k+a
m=58
| | (ak+am)(m−k+1) | |
Sk... do ...m= |
| =145 m−k+1=5 |
| | 2 | |
a
m=58−a
k=58−a
m+4r 2a
m=66 a
m=33
5+(m−1)2=33 28=2m−2 m=15
31 paź 17:16
Janek191:
ak = 2 k + 3
a k + p = 2( k + p) + 3 = 2 k + 2p + 3
ak + ak + p = (2k + 3) + ( 2 k + 2p + 3) = 58
4 k + 2p + 6 = 58
4 k + 2 p = 52 / : 2
2 k + p = 26
p = 26 − 2k
S = 0,5*( ak + a k + p)*(p+ 1) = 145 / * 2
( 2 k + 3 + 2 k + 2p + 3)( 27 − 2k) = 290
( 4k + 2 p + 6)*( 27 − 2 k) = 290
( 52 + 6)*( 27 − 2 k) = 290
58*( 27 − 2 k) = 290 / : 58
27 − 2 k = 5
2k = 22
k = 11
=====
p = 26 − 2*11 = 4
k + p = 15
Ten ciąg składa się z 5 wyrazów :
a11 = 25
a12 = 27
a13 = 29
a14 = 31
a15 = 33
31 paź 17:48
Bogdan:
| | 1 | |
145 = |
| *k*58 ⇒ k = 5 i tyle |
| | 2 | |
31 paź 18:21
...:
...tyle że pytają o liczbę wszystkich wyrazów ciągu a nie o ilość tych kilku końcowych
31 paź 18:40
Hajtowy: Z ilu wyrazów składa się ten ciąg?
k=5
Odp. Z 5 wyrazów
Pan Bogdan dobrze i szybko napisał

ciekawy sposób
31 paź 18:46
Janek191:
Ciąg składa się z 15 wyrazów.
31 paź 18:54
Bogdan:
Dobry wieczór.
Pytanie oczywiście dotyczy liczby wszystkich wyrazów ciągu, oznaczmy tę liczbę literką n.
Suma pięciu końcowych wyrazów jest równa 145.
Zauważmy, że an−4 + an = an−3 + an−1 = 2an−2 = 58 ⇒ an−2 = 29
Jeśli an = 2n + 3 ⇒ 29 = 2(n − 2) + 3 ⇒ n = 15
31 paź 23:11