Udowodnij, że
ania: W trójkącie prostokątnym ABC z wierzchołka kąta prostego poprowadzono wysokość CD. Udowodnij,
że: |DB|/|DA| = |CB|
2 /|CA|
2
nie umiem tego mogę prosić o pomoc
31 paź 16:09
31 paź 16:17
ania: nie ma nigdzie tego −.−
31 paź 16:19
ania: poza tym po to jest forum matematyczne by na nim pomagać mistrzu..
31 paź 16:20
daras: to daj z siebie trochę pary leniwa istoto
31 paź 16:23
ania: nie jestem leniwa tylko na rysunku sie skonczyło xd
31 paź 16:25
Mila:

Mamy wykazać, że :
ΔADC∼ΔACB cecha kkk⇔odpowiednie boki obu Δ są proporcjonalne.( wybieram przyprostokatne )
ΔCDB∼ΔACB cecha kkk⇔odpowiednie boki obu Δ są proporcjonalne.
| |CB| | | |DB| | |
| = |
| mnożę stronami obydwie równości |
| |CA| | | |DC| | |
| |CB| | | |CB| | | |CD| | | |BD| | |
| * |
| = |
| * |
| ⇔ |
| |CA| | | |CA| | | |AD| | | |CD| | |
cnw
31 paź 21:54
Eta:
lub tak:
| |DB| | | |CB| | |
| = |
| ⇒ |CB|2=|DB|*|AB| |
| |CB| | | |AB| | |
| |DA| | | |CA| | |
| = |
| ⇒ |CA|2=|DA|*|AB| |
| |CA| | | |AB| | |
| | |CB|2 | | |DB| | |
dzieląc stronami : |
| = |
| |
| | |CA|2 | | |DA| | |
31 paź 22:16
pigor: ..., ad. rozwiązania ...
η , ja pamiętam twierdzenie
czyli z tw. o kwadracie długości przyprostokątnej, który jest równy
iloczynowi jej rzutu na przeciwprostokątną i długości tej przeciwprostokątnej.
a więc do mojej "szuflady" leci tylko to: ponieważ :
|CB|
2=|DB|*|AB| i |CA|
2=|DA|*|AB| /:stronami ⇒ |CB|
2: |CA|
2=|DB|: |DA| c.n.w.
31 paź 22:47
Eta:
Jasne
π.. ( taki wzór jest nawet w karcie wzorów

tylko o nim maturzyści zapominają
31 paź 22:50
Mila:
Zapominają też, że trzeba zauważyć podane rozwiązanie.
1 lis 20:09
Kacper:
A co oni pamiętają?
1 lis 20:26