zespolone
kyrtap: Liczby zespolone
Rozwiąż równanie
z4 + 5z2 + 4 = 0
W tym przypadku mogę podstawić za z
2 = t. Czy normalnie zakładam że t≥0
31 paź 14:37
kyrtap: z4 + 5z2 + 4 = 0
31 paź 14:38
ICSP: z4 + z2 + 4z2 + 4 = 0
31 paź 14:41
kyrtap: ok fajnie tylko że przykładowo mam zaćmienie na kolosie i pierwsze co mi przychodzi to
podstawienie za z2 = t co robię w przypadku liczb zespolonych?
31 paź 14:42
ICSP: z2 = t , nic więcej nie musisz pisać.
31 paź 14:43
kyrtap: czyli t może być ujemne tak?
31 paź 14:44
J :
..kwadrat liczby zespolonej może byc liczbą ujemną ...
31 paź 14:45
kyrtap: ok
31 paź 14:46
ICSP: t może być liczbą zespoloną.
31 paź 14:49
bezendu:
z
4+5z
2+4=0
t=z
2
t
2+5t+4=0
√Δ=3
z
2−4i
2=0
(z−2i)(z+2i)=0
z=2i lub z=−2i
z
2−i
2=0
(z−i)(z+i)=0
z=i lub z=−i
31 paź 15:00
kyrtap: bezendu wiesz jak się liczy deltę
31 paź 15:03
kyrtap: spoko nie było pytania
31 paź 15:03
J :
... nie do końca ... z2 = −1 lub z2 = − 4 ...
31 paź 15:06
kyrtap: my wyszło z1 = 2i ⋀ z2= i
31 paź 15:07
bezendu:
To źle Ci wyszło, bo są 4 rozwiązania.
31 paź 15:08
J :
...wyjdą Ci 4 rozwiązania ... bo z2 = −1 lub z2 = − 4
31 paź 15:08
J :
...do tego spójnik "lub".. a nie "i" (alternatywa)
31 paź 15:13
kyrtap: wiem
31 paź 15:14
J :
... to jaki masz wynik...?
31 paź 15:14
kyrtap: patrzę na przykład muszę pomyśleć
31 paź 15:15
bezendu:
kyrtap przykłady e i f są o wiele ciekawsze

Ale to początek listy.
31 paź 15:16
kyrtap: muszę zrozumieć ten przykład aby przejść dalej
31 paź 15:16
J :
z2 = − 1 ⇔ z = √−1 lub z = −√−1 ⇔ z =.... lub z = ...
31 paź 15:17
J :
z2 = − 4 ⇔ z = √−4 lub z = − √−4 ...
31 paź 15:17
kyrtap: z = −2i ⋁ z = 2i ⋁ z= −i ⋁ z=i
31 paź 15:19
J :
31 paź 15:19
kyrtap: wiem już rozkminiłem po prostu wypadły mi elementarne rzeczy ze śreniej
31 paź 15:19
bezendu:
Odp 15:00
31 paź 15:20
kyrtap: mam nadzieję że im więcej będę rozwiązywał zadań to wszystko się poukłada w główce
31 paź 15:20
J :
.. 15:00 .. niepełna ...
..sposób
ICSP ... prostszy, bez podstawień i delty...
31 paź 15:23
bezendu:
niepełna ? A czego tam brakuję ?
31 paź 15:24
razor: bezendu dostajecie jakieś zadania do robienia na uczelni? mogę linka?
31 paź 15:26
J : ..sorry ... przeczytałem tylko ostatnią linijkę ...
31 paź 15:26
bezendu:
podaj pocztę to Ci wyślę
31 paź 15:28
razor: kubaorz1@gmail.com
31 paź 15:30
J :
.. to jest ciekawe zadanie: z
4 −4iz
3 − 6z
2 + 4iz + 1 = 0 ...
31 paź 15:33
bezendu:
Sprawdź czy doszło.
31 paź 15:34
razor: mam, dzięki
31 paź 15:34
kyrtap: J wzór skróconego mnożenia ?
31 paź 15:35
bezendu:
(z−i)
4=0
z=i
(a−b)
4
31 paź 15:35
J :
...tak..
31 paź 15:36
bezendu:
@J zadanie wziąłeś ze Skoczylasa
31 paź 15:37
J :
... = (iz+1)
4 ..
31 paź 15:38
kyrtap: z algebry fajna książka Skoczylasa ale z analizy mi nie leży osobiście
31 paź 15:38
J :
..gdzieś się na nie natknąłem , a że ciekawe ... zanotowałem...
31 paź 15:39
bezendu:
Algebra jest prostsza od analizy. A od czego masz konsultacje, ćwiczenia ?
Wystarczy zgłosić problem i na pewno dostaniesz wyczerpujące wytłumaczenie problemu.
31 paź 15:40
kyrtap: mam takiego wykładowcę z analizy i takiego z ćwiczeń że jednak niestety z analizy muszę liczyć
na siebie
31 paź 15:42
bezendu:
To zapraszam na wykłady na W4, zawsze można przyjść. A co do ćwiczeń to może spróbuj się
jeszcze przepisać do kogoś (Podania o zapis ponad stan) Tylko do tego samego potoku co masz
wykład
31 paź 15:43
kyrtap: kiedy macie wykłady i co obecnie mieliście na wykładach
31 paź 15:45
31 paź 15:47
kyrtap: z tymi ćwiczeniami to nie wiem czy czekać na następny semestr czy się jakoś przepisać bo koleś
jest fizykiem i widać że na analizie robi wszystko na odpier.....
31 paź 15:48
kyrtap: dość dobrze wyjaśniona teoria na wykładach
31 paź 15:49
bezendu:
Teraz się przepisuj ! Trzeba było to już zrobić po pierwszych ćw. W następnym semestrze jest
analiza 2 więc jak tej nie zaliczysz to masz blokadę na analizę 2 i jeszcze deficyt Ci dopiszą

Bardzo dobrze tłumaczy, nawet po kilka razy. Najpierw przedstawia teorię a potem robi zadania.
31 paź 15:53
kyrtap: Więc przyjdę w środę akurat nie koliduje mi to z innymi zajęciami u mnie jest wykładana sucha
teoria którą z byle jakiej książki przeczytać
31 paź 15:55
kyrtap: mogę przeczytać
31 paź 15:55
bezendu:
C1 s 201
31 paź 15:56
kyrtap: a w jakiej sali te zajęcia są wykładane
31 paź 15:56
kyrtap: dzięki
31 paź 15:56
kyrtap: da się jakoś przepisać drogą elektroniczną
31 paź 15:57
bezendu:
Nie. Teraz to podanie ponad stan, idziesz do tego ćwiczeniowca z którym chcesz mieć ćw on Ci
podpisuję, potem do prodziekana czy nie wiem gdzie tam u Was na wydziale się chodzi. A potem z
tymi podpisami do sekcji informatycznej.
Jeszcze zadzwoń do sekcji informatycznej i się zapytaj. I tak teraz może być problem, takie
sprawy to w ciągu 2 pierwszych tygodni się załatwia.
31 paź 16:01
kyrtap: nie wiedziałem że można
31 paź 16:02
kyrtap: nie wiedziałem że można
31 paź 16:03
kyrtap: będę chodził na wykłady do was

a z ćwiczeniami sobie już chyba odpuszczę mam nadzieję że
wykłady dużo dadzą
31 paź 16:04
Mila:
Na ćwiczenia trzeba chodzić− OBOWIĄZKOWO.
31 paź 16:33
kyrtap: wiem będę chodził Mila tylko że ten koleś którego mam z ćwiczeń, tłumaczy poniżej pewnego
poziomu
31 paź 16:36
Mila:
Cierpliwości, w pewnym momencie zrozumiesz co mówi. Tymczasem pracuj, to da owoce.
31 paź 16:38
Mila:
Kiedy masz to kolokwium?
31 paź 16:39
kyrtap: Mila to nie o to chodzi że go nie rozumiem, tylko o to że widzę jak się męczy sam z tymi
przykładami
31 paź 16:39
kyrtap: nie wiem mówił że za jakieś 2−3 tygodnie
31 paź 16:40
Mila:
To duzo czasu. Posłać linka z rozwiązanymi?
31 paź 16:44
kyrtap: Z jakimi rozwiązanymi?
31 paź 16:45
Mila:
Liczby zespolone− zadania.
31 paź 16:56
kyrtap: jak możesz bym był wdzięczny
31 paź 17:02
kyrtap: mam dać jakiegoś meila?
31 paź 17:11
kyrtap: w sensie adres
31 paź 17:12