trudne :(
maja: jak sprawdzić:
NWW(77!, 518)
NWW(44!, 510)
NWW(55!, 513)
NWW(66!, 516)?
oraz: Czy każda liczba naturalna o sumie cyfr równej S jest kwadratem
liczby całkowitej, jeżeli
a) S = 45 ;
b) S = 48 ;
c) S = 47 ;
d) S = 49 ?
31 paź 14:02
Gray: 77! = 1 * 2 * .. * 5 * 6 *...* 10 * 11 * .... 15* ... * 20 *...* 25 * ...* 75 * 76 *77
Ile piątek wystąpi w tym rozkładzie?
77/ 5 = 13 reszty 2.
Zatem w rozkładzie 77! wystąpi co najmniej 513. Dodatkowe piątki wystąpią przy czynnikach
25, 50 i 75 − liczona była dla każdej z nich tylko jedna, a występują po dwie − to daje
dodatkowe 3 piątki. Stąd
77! = 518 * "liczba naturalna".
Zatem NWW(77!, 518) = 77!
Pozostałe analogicznie.
31 paź 14:32
maja: dzięki wielkie
31 paź 14:34
Gray: 
Co Ty studiujesz? To drugie zadanie, to jedno z ciekawszych jakie tu widziałem...
Zaczynamy

Dowolną liczbę naturalną możemy zapisać jako w(10), gdzie w jest pewnym wielomianem o
współczynnikach naturalnych.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. 2459 = w(10), gdzie w(x)=2x
3 + 4x
2 + 5x +9.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Suma liczb liczby naturalnej w(10) to w(1) − to suma współczynników wielomianu...
Jeżeli liczba jest kwadratem liczby naturalnej, to znaczy, że
w(10) = (g(10))
2, gdzie g jest pewnym innym wielomianem o współczynnikach naturalnych (on
tworzę tę nową liczbę naturalną).
Z treści wiemy, że S=w(1) = (g(1))
2.
g(1) jest liczbą naturalną; czyli S musi być kwadratem liczby naturalnej. Ten warunek spełnia
jedynie 49.
31 paź 15:10
Gray: UWAGA: widzę, że pomyliłem się w dodawaniu w pierwszym zadaniu: 13 + 3 = 16, a nie 18.
Koniec powinien być taki:
77! = 516 * "liczba naturalna, która nie dzieli się już przez 5"
Stąd NWW(77!, 518) = 77! * 52.
Będę na tym forum po godz. 22:00. Jak będziesz miała pytania − służę pomocą.
31 paź 15:15
maja: zaczęłam studiować matematykę i podobne zadania do tych mogą pojawić się w poniedziałek na
pierwszym kolokwium z matematyki elementarnej

to drugie zadanie to jakiś kosmos, musze mieć
troche czasu żeby sobie przyswoić Twoje rozwiązanie
31 paź 16:04
Mila:
1) liczba 5 w iloczynie 77!
15+3=18
77!=5
18*k, gdzie k∊N
+, k nie jest podzielne przez 5.
NWW(77!,5
18)=77!
2) NWW(44!,5
10)
8+1=9
44!=5
9*k, k∊N
+
Brakuje jednego czynnika równego 5
NWW(44!,5
10)=44!*5
31 paź 16:30
maja: troche nie rozumiem skąd się bierze to, że jak jakas liczbe podzielimy na 5 i otrzymamy wynik,
to wynik ten jest potęgą liczby 5 i to ma dać tą liczbę którą dzieliliśmy.. wie ktoś dlaczego
tak jest? i działa to w każdym przypadku?
31 paź 16:47
Gray: Widzę, że udało mi się rąbnąć dwa razy. Dzięki Mila
31 paź 19:38
Kacper:
To drugie rzeczywiście ciekawe
31 paź 19:42
Gray: maja, jeżeli siedziałaś na tym drugim rozwiązaniem to już pewnie wiesz, że jest tam luka

Rozwiązanie nie jest poprawne. Nie wiem jak to rozwiązać inaczej

Może ktoś Ci pomoże.
1 lis 07:33