Jak usunąć niewymierność z tego ułamka?
Czero: Jak usunąć niewymierność z tego ułamka?
31 paź 13:30
31 paź 16:20
...:
podstawiają
3√2=a i rozwiązując równanie a
2+a+2=0
rozłożysz mianownik na
| 1 | |
| i teraz widzisz, że licznik i mianownik |
| (3√2+2))(3√2−1) | |
musimy pomnożyć przez (
3√4−2)(
3√4+1)
dalej już sam −
31 paź 17:48
...:
przepraszam ... to nie tak −:(
31 paź 17:59
...:
przez (3√4−23√2+4)(3√4+3√2+1}
31 paź 18:04
Czero: | | 1 | |
Skąd wzięło się to |
| ? |
| | (3√2+2)(3√2−1) | |
2 lis 13:08
Olgaaa: no z tego co Ci wyżej napisał, że liczył z "a"
2 lis 13:10
Czero: Ale z tego "a" mam obliczyć deltę czy co?
2 lis 13:12
czero: Moze ktos pomoc nie wiem jak to ruszyc i co z tymi 'a' zrobic.
2 lis 15:26
daras: z −
3√4 byłoby łatwiej może się pomyliłeś ?
3 lis 16:51
daras: może ktoś spotrafi

bo z minusem sobie poradziłem ale nie daje mi spokoju ten plus
7 lis 22:42
Mila:
| | 1*(1−3√2) | | 1−3√2 | |
= |
| = |
| = |
| | 1*(1−3√2)+(1−2) | | −3√2 | |
7 lis 23:52
daras: przeczuwałem, że dwójkę trzeba rozmienić na drobne ale przemnożyłem przez inny nawias
dzieki
| | 2 − 3√4 | | 3√4 | |
czyli ostatecznie = |
| lub = 1 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 11:50