ułamki
Ela: Ułamek okresowy zamień na nieskracalny ułamek zwykły
0,(3) = 0,1(2)= 0,(7)= 0,4(3)=
31 paź 12:39
Janek191:
Np. 0,4(3) = 0,4 + 0,0(3)
Mamy s = 0,03 + 0,003 + 0,0003 + ...
a
1 = 0,03 q = 0,1
więc
| | a1 | | 0,03 | | 0,03 | | 3 | | 1 | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − q | | 1 − 0,1 | | 0,9 | | 90 | | 30 | |
więc
| | 1 | | 4 | | 1 | | 12 | | 1 | | 13 | |
0,4(3) = 0,4 + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 30 | | 10 | | 30 | | 30 | | 30 | | 30 | |
31 paź 13:12
Janek191:
0,(7) = 0,7 + 0,07 + 0,007 + 0,0007 + ....
a
1 = 0,7 q = 0,1
| | 0,7 | | 0,7 | | 7 | |
S = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − 0,1 | | 0,9 | | 9 | |
31 paź 13:16
J :
...a może prościej ... bez ciągów...

10 x = 4,3333....
100x = 43,3333......
| | 39 | | 13 | |
90x = 43,3333... − 4,333.. = 39 , czyli: 90x = 39 ⇔ x = |
| = |
| ..  |
| | 90 | | 30 | |
31 paź 13:21
J :
x = 0,7777...
10x = 7 ,777...
31 paź 13:22