matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielokrotności
Ela:
Oblicz NWW i NWD dla podanych par
360,132), (220,165)
31 paź 12:37
Janek191:
360 = 9*4*10 = 3*3*2*2*2*5 = 2*2*2*3*3*5 132 = 2*2*3*11 więc NWD ( 360 , 132) = 2*2*3 = 12 NWW( 360, 132) = 2*2*2*3*3*5*11 = 360*11 = 3 960
31 paź 12:42